La Dama d'Elx, Sissí i Cristian Brotons

      La ciutat ibera d'Ilici, durant mols anys paradís del sabó, de la barrella i del oli, a començament del segle XIX va sofrir una forta crisi agrícola que va empènyer als seus habitants a fer espardenyes. Una de les innovacions que van portar aquestos espardenyers va ser substituir el cànem pel iute i la lona. Prompte Elx construí mes de cent fabriques d'espardenyes, sorgint una nova oligarquia d'espardenyers, entre els que destacava Manuel Gómez Valdivia.


      El poble és va fer gran i en 1871 el rei Amadeu de Savoia li va atorgar el title de ciutat. El segle XX va ser la gran època del calcer il·lícita, però, a finals dels anys 90 és va produir una greu crisi deguda a la competència xinesa. Després d'una forta reestructuració del sector, actualment Elx ha recuperat la seva preeminència industrial en el calcer i la ciutat ha augmentat fins als 230 mil habitants.


   No fa molts dies vaig gaudir d'aquesta ciutat. Hem vaig quedar admirat pel descens de la magrana al Misteri en la preciosa basílica de Santa Maria.  Ens passejarem  per la vora de la Torre de Calahorra, un edifici defensiu del segle XII construït pels almohades i, finalment, contemplí el palau d'Altamira. Esgotats per la calor, ens van refugiar als banys àrabs, situats a l'interior del convent de les Clarises.

Basilica de Sangta Maria

Palau d'Altamira


Banys àrabs

Monument als actors del Misteri


     Un lloc emblemàtic de la ciutat és el refrescant Hort del Capellà o cura, famós per la palmera imperial descoberta fa mes d'un segle pel capellà Joseph Maria Castaño. Al rar exemplar li van eixir, a uns dos metres d'altura del seu tronc, nou fills iguals que la mare. La fama de la palmera es va estendre per totes les bandes i en 1894, quan el iot de l'emperadriu Elizabeth d'Àustria es va avariar prop d'Alacant, se li va recomanar a la princesa que aprofités el viatge per contemplar l'esmentada palmera. A l'emperadriu   només els seus acostats la coneixien per Sissí, la que faria famosa per les pel·lícules del cineasta Ernst Marischica. Després han sigut molts els famosos que s'han fotografiat al costat de la palmera, com els actuals reis espanyols, Afonso XIII, Miguel Primo de Rivera, Severo Ochoa… Actualment visiten anualment el parc unes 200.000 persones.




Elisabeth d'Austria i Romy Schneider

La palmera imperial

      Heu vist un reportatge fotogràfic en què no pot faltar la famosa Dama d'Elx. Per cert, abaix apareix fotografiat el meu amic Cristian Brotons, el guia indígena que em va guiar pels obscurs laberints de la ciutat, que finalment foren il·luminats pels focs artificials de la nit de l’albà. No vos pareix que és un digne descendent dels ibers?.












Comentaris

cbrotons ha dit…
A veure si aquest estiu O abans, repetiu!

Entrades populars