Feminisme i Art


       També el feminisme ha criticat el nu com utilització del cos femení com objecte del plaer masculí, un cos que és un objecte mercantil, una "cosa" feta per al desig de la mirada i el mercadeig del subjecte patriarcal autoritari i prou, ja que aquest cos de dona, convertit en "imatge" pública, ja és d'alguna manera una representació masculina per al plaer i signe del domini patriarcal de la societat occidental. El 1914 una sufragista britànica anomenada Mary Richardson va agredir amb una destral de carnisser la Venus del espejo de Velásquez, ja que considerava que oferia una imatge de la dona com a mer objecte. Artistes com Lucian Freud i Jenny Saville han elaborat un tipus de nu no idealitzat per eliminar el concepte tradicional de nu i buscar la seva essència més enllà dels conceptes de bellesa i gènere.

       El 1971 la historiadora americana Linda Nochlin es feia unes preguntes molt incòmodes a les quals ha hagut d'enfrontar-se la Història de l'art en les últimes dècades ("Why Have There Been No Great Women Artists? Thirty Years After" in Women Artists at the Millennium, edited by Carol Armstrong and Catherine de Zegher. Cambridge: MIT Press, 2006):   Per què no hi ha hagut dones artistes de la talla de Miquel Àngel, Rembrandt o Picasso? Per què en la història de l'art occidental, fins ben entrat el segle XX, pràcticament no hi ha dones "innovadores" o "èxit"? Per què no es recorden dones artistes "genials"? Per què la majoria de les dones artistes van viure a l'ombra dels seus marits, amants o mentors artistes? En Representing Women ( London: Thames & Hudson, 1999) denuncia textos com el de Ernst Gombrich titulat, Historia de l’art, en el que la exclusió femenina com constructora d’art es absoluta. Nochlin argumenta que les condicions socials d’èpoques passades estaven en contra de les dones de debò que buscaven l’art, a més de que les dones sofrien  restriccions a l'educació en les acadèmies d'art, el paternalisme... sistemàticament han impedit el sorgiment de grans dones artistes.


Linda Nochlin, Achetez des Bananes,1972. L’autora inverteix el codis assumits socialment al parodiar la postal del segle XIX i el resultat es destructor i esperpèntic.


      Linda Nochlin  denúncia el rol de la dona pel que fa a l'art i la publicitat. No obstant això, no totes les obres d'art de segles passats buscaven fer un ús comercial del cos humà, com passa en la nostra època, en què s'utilitzen joves nus -dones i homes- per vendre roba, perfums i altres mercaderies. Els moviments artístics feministes apareixen en els anys 60, com una agrupació de dones artistes mogudes pel desig de valorar a la dona pel que és i no per la mera contemplació del seu cos. Aquestos anys van ser crucials per al despertar social d’infinitat de grups i moviments: drets civils de la població negra als Estats Units, la guerra del Vietnam, el llançament al mercat dels anticonceptius, l'experimentació amb drogues psicotròpiques, els moviments estudiantils i fins a l'arribada de l'ésser humà a la Lluna.

       Nosaltres hem de diferenciar el «art fet per dones», que pot ser exactament igual, quant a temes i gèneres, que el de l'home, del que és un «art feminista», doncs les seves obres es caracteritzen per la provocació i la reflexió que pretenen suscitar en l'espectador. La protagonista de l'art feminista és la dona i els temes més tractats són la maternitat, la menstruació, el sexe femení...  temes exclosos de l’art tradicional, com a reivindicació de la feminitat. Sylvia Sleight en Philip Golub recolzat (1971) segueix la iconografia clàssica de les "Venus", però decideix donar entitat al model. Ja no es tracta d'un cos anònim, com se sol representar pels pintors homes, sinó del retrat quotidià d'un jove que té rostre i nom propi i que, a més, mostra la figura de la pintora al fons reflectida en un mirall, trencant la noció de l'artista voyeur. Així apareix en Art Mirrors Art. Deixar anar una afirmació així de categòrica, acusant els pintors de ser, més o menys, una colla de badocs reprimits, doncs tampoc fa justícia als esforços que van realitzar aquests artistes a la recerca de la bellesa sublim. La majoria de les models dels pintors no eren cossos anònims, sinó les seves muses o les seves dones.



      Sylvia Sleigh,  Philip Golub Reclining (1971)

      El nu es necessari i consubstancial a l’art, com ho manifesta William Shield: "l'art, en el seu anhel de simbolitzar de la millor manera possible la seva concepció de la bellesa, ha recorregut gairebé sempre al cos humà" (William Shield. El nu en l'art. Barcelona: Plaza & Janés, D.L.1968). L'art grec, especialment l'escultura, es va obsessionar per trobar un cànon de proporcions perfectes per al cos humà. En aquesta ocasió i en un principi, els models serien masculins (efebs, joves atletes), i només s'hi mostraria el nu complet. Així, en el cas de les representacions femenines, la dona va a aparèixer desproveïda de la seva feminitat i de les característiques pròpies del seu sexe, donant lloc a figures robustes i masculinitzades. Però a partir del segle V aC, moment en què Atenes viu la seva major esplendor, hi haurà una evolució important de les formes i un canvi en el concepte del bell. Naixerà el mite d'Afrodita sota l'atribut de deessa de la bellesa, del plaer i de l'amor, i amb ella, el cànon ideal de bellesa. Sorgeix un major interès al voltant del cos de la dona, que traspassarà els segles i les cultures, arribant fins a Roma i a la seu homònima la deessa Venus.

     El feminisme ha criticat durament la representació del cos femení com a objecte de desig sexual per a l'home. Un motiu fonamental de la nombrosa aparició del nu femení en l'art es deu al plaer visual que causa en el creador de l'obra i l'espectador masculí, al qual va gairebé sempre dirigida. La dona es concep com un espectacle, com un objecte fetitxista, com a signe de la bellesa... El problema no és que el cos femení resulti bell, sinó en que sigui i hagi estat usat com un mer objecte. Artistes com Judy Chicago seran fonamentals per a aquest moviment feminista. Les seves obres suposen un rebuig a la imatge del cos femení com es venia fent fins ara, en defensar el valor de la dona com alguna cosa més que un cos bell. En aquest context caben entendre les seves pintures com Red Flag de 1971.


Judy Chicago  i la seva obra Red Flag (1971)


     L'Edifici de la dona dels Àngels era un museu conegut per les seves mostres d'art feminista, on destacava el corrent pattern painting (pintura de patrons i decorativa, o Pattern & Decoration). Aquestes artistes californianes usaven tècniques artesanals de naturalesa «femenina», per realitzar les seves obres, destacant Tony Robbin, Valérie Jaudon i Myriam Schapiro. El seu estil decorativista-ornamental, amb figures arrelades en la vida de la dona, com són els patrons dels cobrellits, brodats, flors, manualitats, etc. barrejats amb influències orientals i japoneses, produeix en l’espectador un cert mareig visual amb un toc d'interès, però no plaent del tot. Aquest estil, òbviament, està en contra del minimalisme, sent tot i que el seu extrem.




Miriam Schapiro, El quimono, 1976. Collage i acrílic sobre llenç, 60 x 50 cm.



Valerie Jaudon, Queen of Hearts, 2001. Oli i acrílic sobre llenç, 90x 120 in


       La primera exposició d’art feminista podria ser considerada la mostra Wack! Art and the Feminist Revolution (2007), amb Connie Butler com comissaria, en el  MOCA de Los Angeles, on s’exhibeixen les obres del període 1965-80, durant el qual va ocórrer la major part de l'activisme feminista. L'exposició inclou obres de 120 artistes dels Estats Units, Europa Central i oriental, Iberoamèrica, Àsia, Canadà, Austràlia, i Nova Zelanda.


     En la dècada dels 70 es funda l'organització Women Against Rap (Dones contra la violació). Entre els seus principis trobem la dura crítica i el rebuig al nu femení en la pintura, en considerar que aquesta representació del cos nu de la dona és un acte de violació. La mirada masculina sobre un cos indefens és una manera d'agressió. Per a elles resulta igual de violent el pinzell de l'artista que l'agressió física al cos real. En l'actualitat cal destacar a les Guerrilla Girls, col·lectiu feminista nascut el 1984 a Nova York. Es mouen sota el lema: han d'estar les dones nues per entrar al Metropolitan Museum?, al·ludint que menys del 5% dels artistes contemporanis en aquest museu són dones, però el 85% dels nus són femenins. Jutjar els nus femenins del XIX des de la nostra òptica actual deixaria els pintors en molt mal lloc, podent titllar-los de sexistes i acusar-los de relegar la dona al paper d'objecte bell a contemplar. No obstant això, cal tractar de contextualitzar i d'entendre que no són els culpables de la situació d'inferioritat que vivia la dona, sinó que les seves obres són la resposta a una societat que la considerava inferior, i així es manifesten.


Les membres del grup originari sempre portaven màscara de goril · la i, ocasionalment, minifaldilles i mitges de xarxa.

        Sorgeixen artistes dones que es basen en la representació del nu femení amb una visió femenina, com Frida Kahlo, la qual crea una iconografia i simbologia pròpies fugint de representar la idea convencional del cos femení, estereotipat per les idees culturals dels artistes masculins. La artista Judy Chicago amb la seva iconografia vaginal, amb representacions de formes vaginals com a llenguatge propi per a l'expressió artística de les dones, també va ser criticada pel feminisme per defensar el femení amb criteris biològics, en lloc de procurar el canvi d'identitat sexual reemplaçant els conceptes històrics i socials que es tenen sobre la dona. En aquesta mateixa època, artistes com Geòrgia O'Keeffe i els seus quadres de flors pintats a la dècada dels anys vint, van ser interpretats pel feminisme com a símbols de la sexualitat femenina. També en els anys seixanta es va descobrir a Louise Bourgeois i les seves escultures basades en experiències i vivències personals atribuint-li un lloc dins de la visió feminista.


Frida Kahlo. Columna Rota - Autorretrat (1939)



Louise Bourgeois. Dona prenyada, 2007



Louise Bourgeois and Tracey Emin, A Sparrow’s Heart, 2009-2010



Georgia O'Keeffe. Dos Lliris Calla en rosa, 1928


      Des dels seixanta les dones artistes van utilitzar el perfomance per reafirmar el poder que exerceixen sobre el que els passa als seus cossos, entre elles estan artistes com Yoko Ono, Marina Abramovic’  i Orlan. Marina Abramovic' utilitza el seu cos com a matèria, tenint en compte l'espai que aquest ocupa denominant com el seu camp de representació, al autoinfligir-se ferides en el seu cos, busca escapar d'aquest físic culturalment determinat i disciplinat. Mentre que l'artista francesa Orlan ha sotmès el seu cos a múltiples operacions quirúrgiques per tal de modelar el seu cos segons els ideals de models de bellesa, creats a partir de retrats de dones realitzats per artistes masculins, en un intent de "esculpir" la figura del cos femení per si mateixa.


Marina Abramovic, Rhythm 0, 1974


Orlan ha sotmès el seu cos a múltiples operacions quirúrgiques per tal de modelar el seu cos segons els ideals de models de bellesa

      Encara avui resulta difícil observar un nu femení sense el revestiment de la visió masculina, potser pel fet que la corporalitat de les dones està condicionada a la seva presència seductora o a la seva funció nutrícia, on el plaer per a uns i la maternitat per a altres, són emblemes de la dona segons el pensament masculí. A causa d’aquestos emblemes, les dones artistes fugen de representar el cos femení amb aspectes realistes, treballant l'abstracció, els objectes conceptuals i allunyant-se de les formes corporals. La dona artista fuig del mite de la bellesa femenina, de la dona prima i amb èxits empresarials, en lloc de la dona de casa, model que imposa exclusions sobre la base de l'edat i al pes, mite creat pels mitjans de comunicació i la cultura de masses que fan de la dona una consumidora compulsiva.

        Des de temps immemorials, com hem vist, la representació del nu femení és consubstancial a l'art i així segueix sent-ho. Cal aquí preguntar en quina profunditat del subconscient humà resideix aquesta obsessió per aquestes imatges.




Comentaris

Entrades populars