L"ecce-mono" de Borja


      No puc negar-ho, no sóc seriós, sempre em delata una vena que tinc còmica i sorneguera, una mica burleta ... Sóc un valencià i el mesinfot també m'ataca de vegades. Per això porto al bloc una notícia que si no fos pel pessimisme i abatiment que experimento, de segur que l'hagués passat per alt. Però al assabentar-me he pogut somriure i espantar-me, al mateix temps, i crec que encara estic sorprès pels fets. La bona dona Cecilia Gimenez, pintora ella, que havia venut molts quadres al seu poble i comarca, des de feia temps venia retocant els frescos de les parets del santuari, perquè hi havia molta humitat i no hi havia cap ajuda oficial per restaurar-los d’acord amb el que és degut.




El "ecce-mono" de Borja






Cecilia Giménez, la restauradora del Ecce-Homo

      La seva tasca restauradora ha estat reconeguda per una de les nétes del pintor Elías García Martínez, la qual venia fent des de feia temps, sobretot retocant el vestit. No obstant això, els mitjans de premsa i televisió han dit que aquesta velleta es va colar dins del temple, i pel seu compte, va fer la restauració. La dona, Cecilia Giménez, ho nega i diu que tenia permís del capellà o rector, el qual encara no ha donat la cara per defensar-la.

    També al·lega Na Cecília Giménez que el treball de restauració que tothom ha vist és una obra inacabada, perquè va haver de viatjar per un assumpte relacionat amb el seu fill que és un deficient mental de 60 anys. Segons les seves declaracions, en tornar per continuar amb la restauració, ja s'havia format tot el pollastre mediàtic.




    Borja és un petit municipi aragonès, de camí a Navarra i la Rioja, amb un patrimoni cultural excepcional, així com una agricultura vitivinícola amb vi de denominació d'origen Camp de Borja i una producció d'excel · lent oli d'oliva.

      Entre la Ribera Alta de l'Ebre i el Moncayo, presenta un territori de suau relleu amb planells, travessat pel riu Huecha. Part del seu territori està ocupat pel Parc natural del Moncayo i als vessants d'aquesta muntanya es troba la Mola Alta de Borja (672,5 m.), On afloren fresques fonts d'aigua en zona de pinedes, lloc triat per l'home per construir el Santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia, on hi havia un bust pintat l'Ecce-Homo, obra del pintor valencià Elías García Martínez (Requena, 1894-1934).




      A la foto apareix la seva néta la senyora María Victoria García Blanc donant al Centre d'Estudis Borjanos un llenç que representa a la Verge dels Dolors. Està signada per D. Elías el 1933 i al dors s'indica que la va pintar a València als 75 anys.



La seva tasca restauradora ha estat reconeguda per Teresa García, una de les nétes del pintor Elías García Martínez (no de Cecilia como diu TVE), la qual venia fent des de feia temps, sobretot retocant el vestit.


    Al santuari hi ha una església trigo-gòtica, amb un retaule barroc llaurat per l'escultor Bernabé Mendoza i daurat pel religiós franciscà Fra Manuel Castelló l'any 1754. També hi ha la talla d'una Mare de Déu amb el nen que diuen ser de temps visigots. I allà també hi ha el "Ecce-mico". El complex històric del segle XVI també inclou un edifici denominat 'El casalot', on es va rodar una versió de 'Noblesa baturra' amb Imperi Argentina. El complex, que té una hostatgeria amb força clients a l'estiu, és a 5 quilòmetres del casc urbà.




Al santuari hi ha una església tardo-gòtica, amb un retaule barroc llaurat per l'escultor Bernabé Mendoza. 


El Caserón és un edifici dels segles XVI-XVIII. En 1602 es va construir el saló que veiem a la foto. En 1681 es va fer l'escala principal.

        El 8 d'agost de 2012 el Centre d'Estudis Borgians va donar a conèixer el cas de la que podria ser la pitjor restauració de la historial, declarant "el seu profund pesar" per aquest fet que van qualificar com "inclassificable". El web del Centre va rebre 25.000 visites el refien de setmana. El Heraldo de Aragón va difondre la notícia del nyap per tot Espanya, no trigant a fer-se ressò la premsa mundial.



El Heraldo de Aragón

      L'Ajuntament de Borja, segons El Heraldo, ha encarregat a una professional un informe sobre els danys ocasionats després de la intervenció de la pintura del Crist de Borja que va ser realitzada, afegeix el diari, per "una particular, que, segons el consistori, va actuar sense demanar permís ". Segons ha dit a El País el regidor de Cultura del consistori, Joan Maria de Ojeda, ha estat una veïna de 80 anys, anomenada Cecilia, que va actuar sense permís però "amb bona intenció". Aquesta senyora té al seu càrrec un fill subnormal de 60 anys i, pel que sembla és una pintora prestigiosa al seu poble, on ha venut molts quadres. També va aclarir que l'obra ja estava molt deteriorada i que no era tan antiga, "d'importància relativa". "És més la qüestió afectiva que la importància artística".




      En les xarxes socials la notícia provoca rialles i ja hi ha muntatges de l'Ecce-Homo de Borja (rebatejat com "Ecce-mico"). Alguns diuen que l'Ecce-mico s'ha convertit en un símbol d'Aragó, regió caracteritzada pel menyspreu de la cultura, del seu patrimoni i "somardez" (paraula aragonesa que ve a significar el que les valencianes mesinfot i burleta juntes) a parts iguals. Alguns opinen que els borjanos no es mereixen aquestes bromes i, menys, que per culpa d'una cagada Borja ha estat coneguda a nivell mundial, tenint tan magnífic patrimoni cultural. Molts espavilats mercaders ja estan fent negoci amb l'efígie restaurada estampada en samarretes.


      Internet s'ho pren amb bon Humar per treure ferro a l'assumpte. A Facebook s'ha creat el grup obert «Restauradors de l'Església de Borja» en el qual cada usuari pot pujar la seva pròpia restauració. Així, es pot veure l'Ecce Homo amb la cara de la Mona Lisa, Chuck Norris, Paquirrín, Espinete o El Fary. A twitter demanen que no ho tapin i que el treguin de gira per Espanya i el món sencer, ja que tots tenen dret a coner al "Eccemono".



Ecce-Paquirín y Ecce-Chubaca



Un parapsicòleg, juntament amb Iker Jimenez, estudiant l'Ecce-Cara Belmez


La pitjor restauració de la història? Així va quedar la pintura del Crist de Borja

       Cecília, l'anciana pintora que va destrossar l'obra d'art ha declarat que es troba molt penedida i que col · laborarà per a la seva restauració. La veritat, és que resultarà molt difícil recuperar la pintura, doncs ja es trobava bastant deteriorada en ser un oli pintat sobre una paret que no va ser tractada prèviament.



     El regidor de Cultura de Borja, Joan Maria Ojeda, ha explicat que un equip de restauradors professionals es traslladarà a la localitat pròximament per estudiar l'estat en què ha quedat l'obra i les possibles solucions. Des del Govern d'Aragó diu que no es tracta d'una obra "catalogada" i no és de la seva competència.


Una octogenària es cola en una església i «restaura» un fresc

      El Ecce-Homo del Santuari de la Misericòrdia de Borja, ha estat víctima d'una senyora benintencionada, que pretenia restaurar el seu rostre i li ha posat cara de simi. No es tracta de cap broma. I tampoc d'una entremaliadura infantil: el que la majoria dels terrestres qualifiquem de nyap, per una senyora octogenària de la localitat aragonesa de Borja és art pur. Segons Joan Maria Ojeda, regidor de cultura de Borja, la bona senyora va decidir pel seu compte i risc restaurar el fresc que es trobava en mal estat per la humitat del temple.

       El «Ecce Homo» ha patit una nova tortura. La imatge que mostra a Jesucrist amb la corona d'espines després de ser assotat i humiliat ha estat protagonista d'una rocambolesca restauració. A l'església de Borja (Saragossa), hi ha una pintura de la cara de Jesús en un dels murs. Pel que sembla, no es trobava en molt bon estat, però cap institució va prendre mesures per reparar-la. Se'ls va avançar, segons informa elHeraldo d'Aragó, una feligresa, que va decidir fer una versió lliure, més aviat abstracta, però amb poca fortuna. Segur que alguns veïns van recordar la dita de «Virgencita, que em quedi com estic", davant tal nyap.

La Veu de Galícia. 22 agost 2012

Comentaris

Entrades populars