Electric Light Orchestra



      Sempre he segut fan de les meravelles de l'Orquestra de Llum Elèctrica, els fantàstics ELO o Electric Light Orchestra. Començar a sonar la seva musica i perdem el control dels ossos, jo sento com si  adquireixen vida pròpia al so dels de Birmingham. Sembla que les zones de l'escorça cerebral que s'encarreguen del plaer i de la música tenen molt en comú, potser per això sigui droga dura per a nosaltres.

      Recorrent a la nostra insomne ​​i omniscient font, anem a fer-los una petita semblança d'aquest, com es deia en la nostra època, grup.





      Electric Light Orchestra va ser un grup de rock simfònic natural de Birmingham, liderat per Jeff Lynne i amb una trajectòria que abasta principalment des de 1971 fins a 1986, amb un breu retorn entre 2000 i 2001, i amb un continu tràfec de membres que entren i surten a formacions com Wizzard o Black Sabbath.


1970-1974: Origen del grup



      A finals dels anys seixanta, Roy Wood, guitarrista, vocalista i compositor en The Move va idear la creació d'un nou grup que utilitzés cellos, violins i seccions de vent i de corda per donar a la seva música un so clàssic amb la finalitat de prendre el relleu deixat per The Beatles amb cançons prototip com Strawberry Fields Forever, també influïda per la psicodèlia,  i I Am The Walrus . Jeff Lynne, líder del grup The Idle Race, es va veure interessat en la idea. El gener de 1970, quan Carl Wayne va abandonar The Move, Lynne va acceptar la invitació de Wood per unir-se al grup. En 1970 va sortir el primer tema del grup 10538 Overture.





En 1970 va sortir el primer tema del grup 10538 Overture.

     A mitjans dels anys setanta, la Electric Light Orchestra va esdevenir una de les bandes amb més vendes en la indústria de la música. De 1972 a 1986, la ELO va acumular 26 senzills d'èxit al Regne Unit i vint als Estats Units. D'altra banda, la Electric Light Orchestra ha venut més de 100 milions d'àlbums a nivell global.


1973: On the Third Day
1974-1981: Èxit global

      Per al quart àlbum d'estudi del grup, Eldorado, A Symphony, Lynne va contractar una orquestra i un coro. El 1975, va ser publicat Face the Music, del qual es van extreure els senzills "Evil Woman" i "Strange Magic". En aquells dies, la ELO havia obtingut un important èxit als Estats Units, no obstant això, la seva popularitat seguiria sent encara baixa al seu país d'origen, el Regne Unit, fins a la publicació el 1976 de A New World Record, que va entrar entre els deu primers llocs de les llistes.




Eldorado, A Symphony

      A continuació, la Electric Light Orchestra es va embarcar en una gira mundial amb una imponent decoració que incloïa llums làser i màquines de boira sobre un escenari que imitava una nau espacial, en relació al logotip del grup. Als Estats Units, els concerts van arribar a la xifra de 80.000 persones en el concert ofert al Cleveland Stadium.






      El 1979, el grup va publicar l'àlbum Discovery, amb el seu èxit "Your say Bring Em Down", un tall proper al rock.  Discovery incloïa una notable influència de la música disc en temes com "Shine a Little Love" o "Last Train to London".


      El 1980, Jeff Lynne va ser sol·licitat per compondre la banda sonora del musical Xanadu, però que el llargmetratge va obtenir escàs èxit, la banda sonora, interpretada per la Electric Light Orchestra i per Olivia Newton-John, va aconseguir l'estatus de doble disc de platí. El 1981, Jeff Lynne va canviar el so habitual del grup per a la publicació de l'àlbum Time, passant a un rock progressiu més proper al de treballs com Eldorado.







1981-1986: Decadència i separació

     Jeff Lynne va voler donar continuïtat a Time amb un doble àlbum Secret Messages, va aconseguir un mal lloc. La publicació de l'àlbum va ser seguida per una sèrie de males notícies per al grup, pel fet que no es va produir cap gira de promoció i l'abandonament del baixista Kelly Groucutt, així com a la marxa de Bevan per tocar amb Black Sabbath. Així, el 1983 es produeix la separació formal de la Electric Light Orchestra.







      El 1985, Lynne, Bevan i Tandy, al costat del saxofonista Christian Schneider, van tornar a l'estudi de gravació per enregistrar l'últim àlbum del grup, Balanç of Power, publicat al començament de 1986. Els singles extrets de l'àlbum no van entrar en les llistes d'èxits. L'àlbum va estar marcat per l'absència d'una secció de cordes i per la substitució sintetitzadors, aquest cop interpretats per Tandy.


      Tot i no signar un anunci oficial, l'Electric Light Orchestra va trencar després de finalitzar la gira de promoció de Balanç of Power.





1991-2000: ELO Part II

      Sota un acord comercial que li feia copropietari del nom del grup, Bevan va continuar el projecte el 1989 sota el nom d'ELO Part II, sense membres de l'original ELO a excepció de Clark. ELO Part II va publicar el seu àlbum debut, Electric Light Orchestra Part Two, el 1991. Un segon àlbum, Moment of Truth, va sortir el 1994 i van programar una extensa gira fins a 1999. El mateix any, Bevan es va retirar de la formació i va vendre la seva part del nom a Jeff Lynne el 2000. La resta dels membres del grup continuen en l'actualitat sota el nom de The Orchestra.


2000-2001: Reformació


      Jeff Lynne reformar la Electric Light Orchestra el 2000 amb la publicació de Flashback, un box set de tres CD amb temes remasteritzats i treballs inèdits o inacabats. Un any després, el 2001, Lynne va publicar l'àlbum Zoom. Encara que l'àlbum està acreditat a l'Electric Light Orchestra, l'únic membre de la formació original, a part de  Lynne, va ser Richard Tandy en un únic tema. A diferència d'altres treballs anteriors, Zoom presenta un so més orgànic amb un menor èmfasi en els efectes electrònics i en les seccions de corda. Un so orgànic procedeix d’instruments “naturals”, com el tambors, el bongos, guitarres... Alguns afirmen que el so orgànic està en les textures i paisatges sonors, que recorden la natura, les selves.




      La seva discografia
  1. 1971: The Electric Light Orchestra/ No Answer.
  2. 1972: ELO 2.
  3. 1973: On the Third Day.
  4. 1974: Eldorado, A Symphony.
  5. 1975: Face the Music.
  6. 1976: A New World Record.
  7. 1977: Out of the Blue.
  8. 1979: Discovery.
  9. 1980: Xanadu.
  10. 1981: Time.
  11. 1983: Secret Messages.
  12. 1986: Balance of Power.
  13. 2001: Zoom.”



    Enllaços a tubs per gaudir la part escènica.
  1. Last train to London. Una joia dels anys seixanta.
  2. Don’t bring me down. En directe, gairebé res.
  3. All over the world. Amb els mateixos Gene Kelly i Olivia Newton John.
  4. Hold on tight. Un clip de prehistòria dels videoclips.
  5. Rock’n'roll is king. Molt recent, amb so directe.
  6. Roll over Beethoven. De l’any 1972, gran añada.
  7. Shine a little love. Porta d'or als 80, atents a la corda.
  8. Twilight. Un amb lletra, per a amants del karaoke.
  9. Turn to stone.
     Cançons més tranquil·les, tipus balada:
  1. Confusion.
  2. Ticket to the moon.
  3. I’m alive.
  4. Here’s the news.
  5. Xanadu.
  6. Shangri La.
    ·Fons i vincles·
(1) Lloc oficial, segons Wikipedia.
(2) Lloc  de ELO en Espanya.
(3) Escoltar i comprar.
(4) Homepage.
(5) Discografía en todomúsica.

Comentaris

Entrades populars