Roís de Liori i la mà tallada

   Un dia vaig llegir un article d'Emili Piera en el Llevant que començava així: "El que va ser alcalde de València, benefactor dels necessitats (com es deia llavors) i president de Lo Rat Penat, José María Ruiz de Liori, va tenir una filla bastant interessant i una mica boja (alguns pirats són molt seductors, perquè es dediquen, precisament, a això) que es deia Margarita i que, entre altres coses, va ser espia, marquesa, amiga de Franco, divorciada, feminista, políglota i, també, necròfila , egòlatra i delirant ".



Margarida Roís de Liori. Fot: El Mundo


     Amb unes credencials així jo no podia passar per alt aquest personatge femení i em vaig dedicar a indagar en la xarxa sobre les coses a les quals es referia l'articulista. "Necròfila ... espia ...", vagi per Déu, amb menys es podria fer una bona novel·la. Això és el que devia pensar el psiquiatre albaceteny Cándido Polo que va publicar la seva història titulada Sangre Azul. Margarita va arribar a descobrir el centre de les tenebres: el cadàver de la seva filla Margot Shelly Ruíz de Liori va ser esgarrifosament profanat, mentre ella es dedicava a mantenir correspondència amb els habitants del planeta Ummo. Margarida Roís de Liori mai va ser marquesa, ni duquessa, però descendia d'una nissaga que va acompanyar a Jaume I en la seva conquesta de València. Margarita va ser la segona filla del baró José Roís de Liori i de Maria Soledad Recino i la Bastida. El marquesat de Villasante i la baronia d'Alcalalí li corresponien a la seva germana Maria de la Soledat, amb qui va mantenir un litigi judicial tota la vida.





    En el seu llibre Cándido Polo segueix la trajectòria vital d'aquesta atractiva dona que va saltar a la fama el 1954, sortint a "El Caso" -cosa rara per als aristòcrates- quan el menor dels seus fills, Lluís, la va denunciar de profanar el cadàver de Margot, la seva germana, morta dies abans per una estranya malaltia (se li va atribuir leucèmia). Amb l'exhumació del cos es va obrir "la caixa dels trons": el cos havia estat profanat. Li havien tallat la mà dreta, tret els ulls i extret la llengua i el borrissol púbic. Després del registre a casa seva, la mà va ser trobada en un pot de vidre, juntament amb altres pots amb vísceres d'animals. Margarita va ser empresonada a Carabanchel i sotmesa a exàmens psiquiàtrics. Quan la van deixar anar va dir argumentar que si Franco tenia el braç incorrupte de Santa Teresa, per què ella no podia tenir el de la seva filla.



      La bella Margarida, als anys 20 pintava, escrivia i va ser model d'artistes, protofeminista capaç d'abandonar el seu marit, deixar els seus quatre fills a càrrec de l'àvia i marxar al Marroc disfressada de suposada periodista per entrevistar el Sultà. Era una dona molt atrevida, va ser fins capaç de visitar el temut Ab del-Krim, cap de la revolta rifenya. Es diu que va ser espia durant la guerra entre Espanya i el Marroc, sent el seu cap Miguel Primer de Rivera i no va dubtar a utilitzar els seus dots per a la seducció per aconseguir allò que fa volia, sent coneguda com la Mata Hari espanyola.


     Pel que sembla, al Marroc va descobrir els obscurs rituals de màgia negra de la secta dels Yezidi, que van tenir nefastes conseqüències en el desequilibri devastador que va patir l'última etapa de la seva vida. Completament arruïnada va passar els seus últims anys de vida a Albacete, on se li tenia per una dona excèntrica i els nens li temien com si fos una bruixa. Va alimentar a més de vuitanta gossos de raça, algun dels quals portava collar d'or i, quan moria algun d'ells, li agradava obrir-los la panxa i indagar en els seus budells.




El tema també va ser estudiat per Manuel Carballal en Els Expedients Secrets.


      Juan J. Amores va publicar un article sobre La casa dels Ruíz de Liori, a Alcalalí, publicat a Alicante Vivo, la qual es troba a la Plaça de l'Església, de la qual només resta una torre al costat d'una casa, que en realitat és part de l'original.


  La casa dels Barons de Alcalalí es aixecada sobre una antiga església cristiana.

Vegem dos gravats de l'època:





Gravat de l'obra "Alcalalí", de Joaquín Mestre Palacio.




Aquí ja no té garites, i les diferents portes denoten divisió interior. Gravat de l'obra "Alcalalí", de Joaquín Mestre Palacio.

      Don Joaquín Mestre Palacio, qui va ser Canonge de la Catedral de València diu que s'entrava en ella per mitjà d'un pont llevadís a l'altura del primer pis. Servia perquè els senyors del lloc, quan aquest era atacat, es refugiaven a l'interior no donant l'enemic facilitat alguna per entrar, en quedar totalment aïllat. Abolit el règim senyorial per la Reina Regent Na Maria Cristina, el 26 d'agost de 1837, el XII Baró de Alcalalí decideix liquidar les seves propietats i les ven a Damià Ferrer. El temps faria que la propietat quedés fraccionada entre diferents propietaris, que han rehabilitat cadascun el seu habitatge.




      El títol nobiliari data de l'any 1616, sent el primer Baró de Alcalalí i Mosquera, senyor Ximen Pérez Roís de Liori i Pertusa, noble dels regnes d'Aragó i València. Integrants d'aquesta estirp han estat militars d'alt rang, cavallers de Malta, polítics, estudiosos i escriptors.

Margarita Ruíz de Liori (1893-1968)

      Però ara tornem a temps més moderns en què una descendent de tan il·lustre família es dedica a fer coses estranyes. Margarida i la seva filla Margot viuen en un palauet d'Albacete (al carrer Major, 58; avui és la Conselleria d'Indústria del Govern autonòmic de Castella-la Manxa) amb el seu segon marit D. José María Bassols (el seu primer marit va ser un valencià d'origen irlandès, Ricardo Shelly), un majordom i dos "metges nòrdics" que realitzaven estranys experiments en els soterranis d'aquest palauet. Posteriorment es va descobrir que aquests metges eren dos alemanys fugits dels judicis de Nüremberg, Dr Schmidt i Framrenberg.




La casona de Margarida Roís de Liori al carrer Major de Albacete.

     Margarita és rossa, alta i bella i, a més d'una gran cultura, té molt bona punteria, practica el tir al blanc. És una dona liberal, potser massa, té nombrosos amants, fuma en públic, extravagant ... Al contrari que la seva mare, Margot li surt una noia molt piadosa, que lliura la majoria del seu temps a fer obres de caritat. Va tenir molts frecs amb la seva mare, que la van portar a marxar a viure fora del palau. El seu matrimoni amb l'advocat Bassols no va bé. L'únic que tenen d'interessant aquesta persona per Margarita és que la família de Bassols posseïa la major col·lecció d'Espanya de llibres de ocultisme cap a finals del segle XIX. En aquesta època es va dedicar al contraban de "xocolata" entre Espanya i el Marroc. El sistema era el comerç d'animals dissecats, farcits d'aquesta mercaderia.



Retrat de la marquesa Margarida en una finca d'Albacete

       La dona cau greument malalta i mor a Madrid el 1954, a l'edat de 36 anys, en una altra casa de la “Marquesa” al carrer Princesa. El motiu oficial de la mort va ser leucèmia, però no es va arribar a saber. Després de la defunció, Margarida es tanca dos dies amb el cadàver de la seva filla Margot, no deixant entrar a ningú a veure-ho. La vetlla es realitza amb la caixa tancada, sobre la qual hi ha un porta-retrats. La foto és del cadàver de Margot i de la seva mare, semblant Margot com adormida sobre el llit. Davant la denúncia del seu fill Luís, la policia registra el palauet i troben un autèntic museu dels horrors, perquè tota la casa està plena de pots amb vísceres d'animals. En un armari troben un pot ple d'alcohol, i allà flotant hi ha la mà dreta de Margot.



Margarida Roís de Liori costat del cadàver de la seva filla




Una foto de Margot i la lletera de plàstic amb la mà de Margot Shelly.

Foto: http://www.albacete-fotos.com i Foro Dinastías



Foto de Margarida al pis del Carrer Princesa de Madrid, últimes fotos després dels successos.

      El majordom va afirmar que el palauet era "quarter general" de la marquesa, on hi havia la "cambra del moro", un soterrani al qual descendia a través d'una trapa de ferro que només es podia aixecar entre dues persones. Per allí sortia una llum verdosa i cadavèrica. La història es complica en entrar en escena la màgia negra, apresa per la "marquesa", segons la periodista Rosa Villada, entre els berbers del Magrib.

       Però si això no és suficient, per embrollar encara més el relat, els homes de l'espai visiten Albacete, com va assegurar el 1969 el sacerdot i ufòleg Enrique López Guerrero, i van escollir "com a residència una població apartada: Albacete. Una dama amant dels animals va prestar asil als meus dos germans, que, durant el seu forçós tancament, van poder realitzar les primeres experiències psicofisiològiques amb mamífers a la Terra". El cometes pertanyen a la carta que va exhibir el sacerdot, segons el qual, els habitants del planeta Ummo havien dictat a un mecanògraf de la Terra.

       I què feien els ummites a Albacete? Doncs experimentar amb un virus extraterrestre d'alt risc, el qual va escapar al control dels ummites i va infectar accidentalment a Margot Shelly en sis focus vírics que es van localitzar en el cos de la malalta. Sorpresa no? Els experts cirurgians ummites -els nazis alemanys- localitzaren els focus en els globus oculars, teixit epitelial de la llengua i dermis palmar ... i van procedir a la seva extirpació perquè no es propagués a la resta de la humanitat. Si no t'ho creus pots visitar la pàgina web:

Comentaris

Entrades populars